Vrganj suvi, 30g
300 рсд
Opis
Sušena pečurka vrganj.
Proizvod sa Vlasine.
U ponudi je svake godine od maja-juna meseca, sve u zavisnosti od vremenskih prilika.
Možete se preko cele godine javljati i upisivati na spisak za kupovinu suvog vrganja.
Ponuda je ograničena.
Uputstvo za upotrebu: pečurke ostaviti u 3dl mlake vode da rehidriraju, a zatim ih oprati pod mlazom mlake vode. Nakon toga, mogu se koristiti u kulinarstvu..
Vrganj je zbog svoje posebne arome i lekovitog dejstva poznat kao „kralj divljih gljiva“.
Osim što je bogat belančevinama, vrganj je i odličan izvor prehrambenih vlakana, posebno hitina koji „ometa“ apsorpciju masti i pomaže kod mršavljenja, što ga čini idealnom dijetalnom namirnicom.
Ova gljiva bogata je vitaminima B1, B2, B3, B5, C, D i mineralima (kalijum, gvožđe, cink, selen, bakar, kalcijum), beta-glukanom, jača imunitet, reguliše kardiovaskularni sistem i sprečava osteoporozu.Vrganji sadrže više belančevina od bilo koje vrste povrća, koje su ujedno i niskokalorične, sličnog sastava kao i belančevine životinjskog porekla, tako da se posebno preporučuju u vegetarijanskoj i veganskoj ishrani.
Dokazano je da ove pečurke sadrže određene sastojke koji imaju antikancerogeno dejstvo, sa antibiotičkim i imunostimulativnim delovanjem.
Mogu da se konzumiraju na bezbroj načina – sveži, pohovani, sušeni, ali i ukiseljeni, a da ujedno imaju odličan ukus i visoku hranljivu vrednost.
Ova vrsta gljiva ne sadrži saharozu i skrob, pa se posebno preporučuje dijabetičarima.