Vranje +381 64 8906602 bioprogres1@gmail.com
0

Korpa

Lisičarka sveža , 0,5kg

600 рсд

Šifra proizvoda: 10656 Kategorije: , Oznaka:

Opis

Ove gljive stoje na vrhu najkvalitetnijih na svetu. Lisičarka je poznata kao čuvar zdravlja i prirodni je izvor antibiotika i mnoštva vitamina. Osim što između ostalog sadrži 8 esencijalnih aminokiselina, belančevine, proteine, enzime, polisaharide, provitamin A, vitamine B kompleksa, D2 i C, lisičarka je niskokalorična, a 90% njenog sastava čini voda. Zato je omiljena i među ljudima koji paze na liniju. U 100g lisičarke ima samo 12 kilokalorija.

Bogata je kalijumom, važnim za probavu i srce, ali i kalcijumom, ključnim za zdrave kosti. Uz to je bogata i magnezijumom, koji je potreban za pravilan rad srca i krvotoka, kao i fosforom neophodnim za normalno funkcionisanje mozga. Kako sadrži vitamin D koji organizam sam proizvodi samo za vreme sunčanih dana, lisičarka može biti pravi spasilac kada naiđu kiše i tmurno vreme, a preporučuju se kod prevencije bolesti kostiju, rahitisa, osteoporoze i slično.

Lisičarka (Cantharellus cibarius) je delikatesna pečurka. Meso Lisičarke je čvrsto, belo, miriše najčešće na kajsije, ali i na biber. Lisičrka poseduje izuzetna lekovita svojstva, zbog kojih se sve više ceni. Lisičarka je bogata vitaminima A, B, C i D2. Lisičarka nije previše ljuta, pogodna je za marinade, gulaše, čorbe, odlično se kombinuje sa jajima. Lisičarka je odlična i kao salata uz dodatak malo soli i maslinovog ulja.

Lisičarke mogu da se jedu sveže, da se suše, salamure ili zamrzavaju.

Ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Upravo zbog toga što su teške za varenje.