Vranje +381 64 8906602 bioprogres1@gmail.com
0

Korpa

Lekovito blato-Parafango 600g

1.780 рсд

Šifra proizvoda: 00607 Kategorija: Oznake: ,

Opis

Lekovito blato vulkanskog porekla, prirodni je faktor koji se koristi kod lečenja pacijenata u banjama.

Primena peloida (blata) tokom terapije u banji ima mehanički, toplotni i farmakološki efekat.

Peloid poseduje veliki toplotni kapacitet i malu toplotnu provodljivost. Na mestu aplikacije peloida dolazi do vazodilatacije (širenja) krvnih sudova, ubrzane cirkulacije krvi i limfe, povećanja metabolizma, a sve to dovodi do brze razmene materije, ubrzane filtracije, difuzije i osmoze. Na taj način ubrzava se resorpcija loših patoloških produkata i otrova, poboljšava se ishrana oštećenog dela, smanjuje se zategnutost mišića i na kraju što je bitno postiže se analgetski efekat.

Prolazak toplote u tkivo je ravnomernije i dublje nego kada se primenjuju druge toplotne procedure. Pozitivna posledica tog procesa je brza resorpcija otoka, smanjenje bolne osetljivosti, lakše pokretljivosti zglobova, veća elastičnost kože i vezivnih tkiva. Peloid brzo sanira ozledu i vraća zglobovima pokretljivost a deluje blagotvoreno i na meka tkiva – mišiće i tetive.

Iz peloidne suspenzije kroz kožu prodiru sumpor, sumporvodonik, jod, neka jedinjenja gvožđa, estrogene materije I neki vitamin (C, D). Kao posledica prodiranja ovih oblika kroz kožu javlja se jasno ograničen eritem na delove kože koji su došli u dodir sa peloidom koji sadrži sumpor i pomenuta jedinjenja. Kao takvo, naše blato je našlo svoju opravdanu primenu u lečenju kožnih oboljenja kao što je psorijaza, različite vrste ekcema, akne i dr.

PARAFANGO

Parafango je peloid “zrelo blato” vulkanskog porekla sa parafinom, koje se proizvodi posebnom tehnologijom, po posebnoj recepturi.
Sastav: Zreo peloid vulkanskog porekla bogat sumporom, parafinsko ulje i parafin.

Dobija se procesom “zrenja” u mineralnoj vodi uz prisustvo anaerobnih bakterija koje povećavaju sadržaj sumpora za oko 60 procenata, čime se njegovo blagotvorno farmakološko dejstvo mnogostruko uvećava.

Proizvodi se u obliku ploča, tezine 600g. Primenjuje se u terapijske svrhe kao nastavak banjskog lečenja u kucnim uslovima, radi poboljšanja cirkulacije.

Kvalitet parafanga utvrdjen je atestom Medicinskog fakulteta u Insitutu za fiziologiju u Beogradu.

Upustvo za upotrebu:

– Aplikacija terapije-termoprocedura je vrlo jednostavna.

1. Briket parafanga izlomiti i staviti u posudu od rosfraja, vatrostalnog stakla ili emajla. Zagrevati do temperature od 60`C, uz mesanje , bez dodavanja vode, dok se ne dobije kompaktna masa.

2. Otopljenu masu parafanga naneti na vlažnu gazu, {debljina sloja na gazi mora biti minimalno 1-2cm, a temperatura 45-50`C} i postaviti na bolno mesto.

3. Zatim prekriti aluminijumskom folijom. Radi produženog dejstava parafango aplikaciju sa folijom treba umotati platnenim ili vunenim omotačem.

4. Trajanje jedne aplikacije je 20-25 minuta.

5. Nakon završetka terapije sakupiti parafango i isti odložiti.

6. Ova briketa se može koristiti 10-15 puta.