Refraktometar ATC 0-40% Brix
3.300 рсд
Nema na lageru
Opis
Aparat za određivanje šećera u voću.
Refraktometar 0-40% Brix je specijalni optički uređaj namenjen profesionalnim i poluprofesionalnim uzgajivačima različitih vrsta i sorti voća, grožđa i proizvođačima vina. Ovaj Refraktometar se klasifikuje kao vinogradarski, jer poseduje dve skale za merenje na kojima se može očitavati koncentracija šećera (% Brix-a) i nivo alkohola (nivo potencionalnog alkohola izražen u %) u širi, a čiji su opsezi merenja usklađeni sa očekivanim vrednostima u vinogradarstvu. Obe skale imaju jasno vidno polje i očitavanje se može sprovesti veoma brzo. Vinogradarski refraktometar se najčešće koristi u svrhu utvrđivanja optimalnog vremena berbe voća i grožđa.
Način primene:
1: Podići plastično okno sa prizme refraktometra i na staklenu površinu nakapati nekoliko kapi ispitivane supstance (grožđanog soka, voćnog soka, ili sl.);
2: Spustiti plastično okno na staklenu prizmu tako da ispod ne ostanu mehurići vazduha;
3: Okular refraktometra prisloniti na oko, gledati kroz okular u pravcu izvora svetlosti i okretanjem gume na okularu izoštriti sliku po potrebi;
4: Očitati vrednost predstavljenu na skali sa podeocima;
Skala je postavljena tako da se na njoj direktno očitava ugao prelamanja svetlosti (refrakcije) u vidu tamnog i svetlog polja. Presek između ova dva polja predstavlja količinu šećera u širi izraženu u procentima Brix-a na jednoj skali, i potencijalni nivo alkohola u finalnom proizvodu na drugoj skali. Skale su postavljene paralelno, jedna pored druge;
5: Nakon obavljenog postupka merenja očistiti (obrisati) staklo sa prizme refraktometra i ostaviti nekoliko minuta da se staklo osuši.
Postupak kalibracije:
Kalibracija refraktometra se vrši na isti način kao i samo merenje sadržaja šećera i potencijalnog nivoa alkohola, samo što se kod kalibracije stavlja nekoliko kapi destilovane vode na prizmu refraktometra, a vrednost na skalama se podešava na nulu.
1: Podići plastično okno sa prizme refraktometra i nakapati nekoliko kapi destilovane vode;
2: Spustiti plastično okno na staklenu prizmu tako da ispod ne ostanu mehurići vazduha;
3: Na gornjem delu refraktometra nalazi se šrafčić zaštićen malim gumenim čepom koji je potrebno skinuti;
4: Okular refraktometra prisloniti na oko, pogledati kroz okular u pravcu izvora svetlosti i proveriti da li je presek dva polja na vrednosti 0 (nula);
5: Ukoliko očitavate vrednost 0 (nula), kalibracija nije potrebna, a ukoliko je vrednost očitavanja viša od nule, potrebno je izvršiti kalibraciju merača;
6: Kalibracija se vrši korišćenje malog šrafcigera, tako što se šrafčić sa kojeg je skinuta gumena zaštita okreće dok se na skali refraktometra vrednost očitavanja ne spusti do nule;
7: Nakon spuštanja vrednosti očitavanja na nulu, kalibracija je završena;
8: Nakon završene kalibracije, očistiti staklo sa prizme refraktometra i ostaviti nekoliko minuta da se osuši.
Korisni saveti:
1: Refraktometar ATC vrednost sadržaja šećera pokazuje u jedinicama Brix-a, gde je:
1% Brix= 1g šećera/100g rastvora,tj. 1% Brix = 1% šećera;
2: Vrednost potencijalnog nivoa alkohola je izražena u procentima (%);
3: S obzirom na to da ovaj model refraktometra poseduje ATC (Automatsku Temnperaturnu Kompenzaciju), idealan je za terensku upotrebu gde temperature konstantno variraju;
4: Prilikom određivanja sadržaja šećera u grožđu ili voću, potrebno je ubrati polodove za analiziranje sa svih delova vinograda ili voćnjaka. Ukoliko je deo zasada na suncu a deo u hladu, obavezno izmemriti sadržaj šećera na oba mesta. Postoji mogućnost da će se jedan deo obrati ranije, a drugi kasnije. Isto tako, potrebno je odvojiti polodove sa nižeg i višeg dela stabla, te njih takođe ispitati posebno. Na ovaj način se dobija najvernija slika Vašeg zasada, ali i osećaj koji deo će se brati ranije ili kasnije, i da li je potrebno sačekati još nekoliko dana zbog vremenskih uslova
5: Prednost korišćenja ovakvih refraktometara je mogućnost direktnog očitavanja vrednosti sadržaja šećera na terenu, i mogućnost brzog određivanja većeg broja uzoraka;
6: Utvrđivanje vremena berbe: Da bi se utvrdilo kada je idealno vreme za berbu grožđa potrebno je poznavati i razlikovati tri faze ili vrste zrelosti grožđa: puna zrelost (nastupa kada prestane dotok šećera iz listova u bobice), fiziološka zrelost (zrelost semenke) i tehnološka zrelost (zavisi od smera proizvodnje).Grožđe se najčešće bere onda kada dostigne punu zrelost. Ukoliko se grožđe obere pre pune zrelosti biće manje šećera u širi (i imaće više glukoze u odnosu na fruktozu), dok ukus i miris ne dolaze do izražaja. Ukoliko se pak obere u prezrelom stanju tada će biti bolji kvalitet ali će količinski biti znatno manje šire (udeo fruktoze je veći od glukoze).
Specifikacije:
1. Merni opseg: 0 – 40 % Brix
2. Merni opseg: 0 – 25 % Alc.
3. Rezolucija merenja: 0.2 Brix
4. Tačnost merenja: 0.2 %
5. Radna temperatura: 20°C
6. Automatska temperaturna kompezacija ATC 10~30°C
Pakovanje sadrži:
1: Kutiju za refraktometar
2: Mali šrafcigera za kalibracju
3: Krpicu za čišćenje
4: Pipeticu za nakapavanje soka
5: Uputstvo za korišćenje